whatisburningman sectional graphic

THE MAN AND THE PLINTH

Standing at the geometric apex of Black Rock City is the collective icon of The Man. This figure represents nothing expressed or explicable, yet is a physical and ethical guidepost for fifty thousand people during at least one week of the year.

In the beginning, the Man stood and was burned directly on the playa. Nearing the millennium, we began to see increasingly greater assemblies at the "Burn" - marking the end of the event. Concerned that the ever-larger assembly was blocking full view of the "Man" for many, we employed a stopgap measure of mounting the figure on stacked hay bales. However, as the pyre was consumed in flame, bits of charred straw were lifted, showering the open playa. This made our "Leave No Trace" policy quite problematic, so that practice ended.

At about the same time, we were seeing increasingly large installations on the central playa. It was not difficult to project that the preeminent figure of The Man might become dwarfed by future installations. As there was no wish to increase the height of the figure itself, Larry Harvey and Rod Garrett began to consider other ways of elevating the Man. This initiated what became an ongoing series of theme-related base structures.

These structures have also served as viewing platforms, plus social and meditative spaces, while allowing proximity to the Man. Over the years, they have been additionally employed as theaters, interactive exhibitions, participatory puzzles, galleries, marriage chapels, and monumental installations in their own right.


view full size image
2001 - The Temple of Wisdom (popularly referred to as "the big A") was our first effort at a construction to elevate the Man. The four legs provided ladder access and egress to a room at the top with commanding views down the Promenades.


view full size image
2002 - The Lighthouse was not just part of the centerpiece of our city, but also aligned with our radial streets and with our year's theme... The Floating World. "Seen in plan, this lighthouse formed a perfect compass: triangular benches had been stationed around its perimeter like compass points. In proper nautical fashion, each of these was divided into bilaterally symmetric black and white fields whose juncture demarcated an exact vector. This pattern of contrasting color bands continued on the railings of the two-tiered structure: wherever facets met, black and white adjoined. Thus, with the aid of a map, one could employ the lighthouse as a compass that would locate artworks on the open playa." (Larry Harvey - 'The Early Years').


view full size image
2003 - With the lighthouse we had established a strong link between the practical aspects of the structure and the annual theme. With the theme - Beyond Belief, it became a more interactive experience as well. Being nearly 100 feet wide at the base, the Great Temple was quite grand. Along the base were niches occupied by participants posing as living icons. Thematic venues and art filled the interior, and within all were sanctums housing altars dedicated to gifts and remembrances destined for passage with the fire.


view full size image
2004 - The Observatory was a planetarium for The Vault of Heaven. It incorporated a wooden geodesic dome as the Man's perch. Indented in its outer circumference were ten small stages designed to function as dioramas: scenic representations of other habitable worlds, and within them groups of people gave theme-related performances.


view full size image
2005 - The Fun House represented the joy and anguish, indeed the twist and turns of Psyche. As in a dream, the Man slowly spun on his all-seeing tower over the labyrinthine interior of a circus tent. His counterpart, Laughing Sal, was posted at the entry. In this instance, the Man was engineered to rotate on a circular steel track throughout the week. This was the first of his animations beyond the raising of his arms immediately prior to the burn.


view full size image
2006 - The Pavilion of the Future for the theme Hope and Fear took a different direction. The Man's arms, as well as the Man himself, simultaneously rose and fell in accordance with gauged swings in the hopes and fears of the community. The complexity of the engineering far exceeded what was anticipated, but it all worked. The subtext of this year, "The Road to U(dys)topia," was a harbinger of the following year's theme.


view full size image
2007 - Mountains and Hills seemed the place for The Green Man. Emphasizing social consciousness, all the construction materials were to be recycled except the three massive king-posts holding up the structure and Man. These logs were salvaged from a mountain tract, which was to be bulldozed and burnt off. The main structure - the Mountain, was a huge meditative space centered around a sand garden. It was flanked by the Hills - two long, rolling structures, which housed information and displays on cutting edge advances in ecological technology.


view full size image
2008 - This theme was about nationality, identity and the nature of patriotism. As counterpoint to The American Dream, Burning Man stands atop an obelisk emblazoned with flags representing the countries of the world. This was a sixty-six foot high box beam monument. Interior cabling anchored it against the potential 70 MPH winds, to deep foundation blocks. It contained three levels of viewing platform around a core of stairways.


view full size image
2009 - The Tangled Bank was the name given to the structure for the theme of Evolution. "Nature never made a plan, nor does it seem to copy very well. No living thing is ever quite the same as others of its kind. Charles Darwin called this Natural Variation." - Larry Harvey.

In this spirit, we broke with all tradition and embraced the chaotic. The sculptural assembly represents a nebulous and branching path — both in form and in actual construction. Not finely drawn, but wittingly open to the creativity and expression of the carpenter/artists, it would evolve rather than be built.


view full size image
2010 - The theme Metropolis set a dialogue between the Black Rock City citizenry and the experts on the future of urban life. This year's design was referenced in Art Deco construction, and emphasized the structure and transparency.

Illustrations by Rod Garrett.